:: EnDinG oF D' JuLy ::


....Sekadar Ingatan Untuk Kita Semua...


Setiap hari kita ketawa. Setiap hari kita jumpa kawan.
Setiap hari kita dapat apa yang kita nak.

Tapi..kenapa hati kita tak gembira?

Kita sembahyang setiap hari. Kita berdoa selalu pada Allah.
Kita mintak sungguh-sungguh pada Allah.
Tapi..kenapa susah sangat doa kita nak makbul?
Sedangkan Allah ada berfirman. "Berdoalah pada Ku, nescaya akan Ku kabulkan...,"


Apa masalah kita?

Hati kita tak gembira sebab kita tak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada. Kita tak pernah nak menghargai setiap nikmat yang kita dapat. Kita asyik memikirkan benda yang kita tak ada, sampai kita lupa melihat nikmat sekeliling kita.

Kita berdoa, tapi kenapa payah sangat doa kita Allah nak makbulkan?

Sebab kita asyik meminta pada Allah, tapi kita tak pernah mintak ampun pada Allah, sedangkan dosa-dosa kita terlampau banyak pada Allah. Alangkah tidak malunya kita. Kita merintih, kita merayu agar Allah makbulkan doa kita. Tapi, lepas kita dapat kesenangan kita lupa pada Allah, kita tak bersyukur pada Allah. Bila dah datang kesusahan, baru nak ingat Allah balik. Baru nak menangis, merintih..mintak Allah pandang kita. Macam mana Allah nak makbulkan doa kita?

Cuba kita renung diri kita. Cuba hitung, berapa kali kita sebut kalimah syukur dalam satu hari? Tak payah seminggu, cukuplah sehari sahaja. Berapa kali agaknya? Itupun kalau ada sebut la..

Pernah kita bangun malam, solat sunat...solat tahajud..solat taubat? Pernah? Ada...waktu zaman sekolah dulu. Itupun, lepas kene ketuk dengan warden, suruh bangun. Lepas tu...ada? Ada...time dah nak exam...waktu rasa result macam ada aura nak fail. Siap buat solat hajat lagi! Lepas dapat result tu, ada tak buat sujud syukur? Hmm...entah la, tak ingat pulak.

Hari-hari kita buat baik. Kita tolong orang. Kita sedekah dekat orang. Kita buat macam-macam. Tapi kenapa kita tak dapat nak rasa kemanisan setiap perbuatan yang kita lakukan tu? Hati kita tetap jugak tak tenang. Kenapa ye? Sebab dalam hati kita tak ada sifat ikhlas. Mulut cakap ikhlas, hati kata lain. Macam mana tu? Kita tolong orang sebab nak harapkan balasan. Nakkan pujian. Nakkan nama. Kita riak dengan setiap kebaikan yang kita buat. Macam mana hati nak tenang? Bila dapat kejayaan, kita bangga dengan apa yang kita ada. Mula nak menunjuk-nunjuk dekat orang. Sampai lupa siapa sebenarnya yang bagi kejayaan tu dekat kita.

Alangkah tidak malunya kita..., Allah ciptakan kita sebagai khalifah di bumi ni. Kitalah sebaik-baik kejadian yang Allah pernah ciptakan sehinggakan semua makhluk sujud pada bapa kita, Nabi Adam kecuali Iblis Laknatullah. Betapa Allah muliakan kejadian manusia. Tapi, kita sendiri tidak memelihara diri kita. Kita lupa tanggungjawab kita sebagai hamba. Kita lupa kepada yang mencipta diri kita. Bahkan, kita alpa dengan nikmat yang ada.

Nabi Muhammad s.a.w, pada saat malaikat ingin mencabut nyawa Baginda, Baginda masih memikirkan umat-umatnya. Ummati! Ummati! Sampai begitu sekali sayang Rasulullah pada kita. Tapi kita....? Kita lupa pada Baginda Rasul. Berat benar lidah kita nak berselawat ke atas baginda. Macam mana hati kita nak tenang?


Lembutkanlah hati kita. Tundukkan lah diri kita pada Allah. Bersyukur dengan nikmat yang Allah pinjamkan pada kita. Semua itu tidak akan kekal. Bila-bila masa Allah boleh tarik balik semua itu. Ikhlas kan lah hati dalam setiap perkara yang kita buat.


Sesungguhnya, hanya Allah sahaja yang berkuasa menilai keikhlasan hati kita. Insya Allah, kita akan dapat merasai kelazatan halawatul iman itu sendiri. Tenanglah dikau wahai hati...

***p/s : sumber dari>>>tenanglah duhai hati...

:: DenTisT ::

Rasa nyer dah lama tidak post kan entry...
hampir sebulan jugak meninggalka dunia blog ini....
berherbinasi...dgn dunia khayalan sendiri....
menyelesaikan segala urusan...
nak kata kan sibuk..ermm..sikit la kot...
ayat biasa..suke menyibukkan diri dgn keadaan....
hehehe..maklum la..aku kan penyibuk..
(psttt!!!..jgn bagi tau org lain ye..bt malu je...hiks..)
disebabkan segala kerja dah selesai..
so ada la masa lapang sikit...sikit je la..huhu..
tu y mencelah pergi klinik kesihatan...jumpe dentist..



kad y perlu di scan utk menunggu giliran slps register...
klu x scan..alamak berjanggut la tunggu turn..
x panggil2 jgk...hehehe..

plan asal nk g bln 6....tp tak jadi..sbb de keje lain..
tertunda la bln 7 ni...kira ok jgk la kan..
tak la kelam kabut sgt..lagi pun just nk g check je..
sbb dah lama sgt tak check gigi..mane la tau kot2 de y tak ok...
hehehe...lg pun lately ni asyik berdarah je setiap kali berus gigi...
klu tak berus lg la berdarah..hehehe...selingan je tu ye...
masa tnye dgn en ____ (lupa lak pula nama en. tu..pe nama dia ekk..)
pasal gusi berdarah la...dia ckp mybe cara berus tak betul kot..
emm..tul jgk kot....pki soft brush...pki listrine...ok..try dlu...
tp tak jalan jgk...still sama jgk..listrine dh abis satu botol...
minum ke pe ni...hehehe...tak la..tuang buang dlm sinki je..
sbb rasa dia tak sedap..nk muntah je...hiks...
last2..jumpe dentist jugak berkesan..
konon nk rawat sendiri..haa..camtu la jd nyer..
ish kita mane leh lawan doktor..tak bertauliah lg tu..hehehe...
jumpe dentist.."gigi awk ok..cuma y blkg tu je kena jaga2 ye....
kita buat cleaning je.."
buang plak2 gigi..hehe
haa...pe lak doc ni nk bt..tgk alat bkn main tajam..
cam paku....sembur dgn air pe tah..sekali dah start bt....
mak ooiiii...sengau nyer!!!...abis la berdarah gusi aku...
merecik2 air cucian...nurse tu bg pki tisu je alas tudung...ish3..
tp nasib baik jgk la..sbb hr tu pki tudung wrna gelap..
so tak risau sgt..hehehe...dlm 5 minit cmtu la..
"ok..awk berkumur..." haa.. kan dah ckp..berdarah gusi aku ni...
segelas air nurse bg pun x hilang lg darah..
dah siap..just senyum je la kt doc..sbb mulut dah tutupkan dgn tisu..
second operasi..masuk tandas..berkumur smpi bersih...
fuhhh!!!...dah selesai operasi gigi..hehehe..



***p/s : tenkiu kak ja..sbb bawa sy ye..tenkiu ina..sbb teman kn kitaorg..hehehe
moral nyer - bt la check up 6 bln sekali...(klu rajin yee..hiks..)

:: InViSiBLe ::



:: RoManTic CouPle ::




Tiba-tiba lak teringat pd pasangan ini....
dalam kesibukkan hati ini merindui kalian berdua...
walaupun seorg kat timur..seorg kat barat...
(ehh..tul kat barat..ermm..tul la agk nyer..hehehe)
i always miss them!!!...miss soo muchhhh!!!!...
mmuaaahhhh!!!!!
the romantic couple...that i ever met... :D

***bila nak jumpe mak gn ayah ni???