:: ExTerNaL Sy KeNa ViRuS!!! ::

Alamak....terkedu sekejap bila connect external...
bila klik folder....asyik masuk ke document...klik lg...document jgk...
ermm...nape lak ye...virus kot...(sudah abes maklumat dlm external..)
demam agaknya external ni...scan virus...pc
scan is complete....no virus detected...duh
erm..klu ikutkan maklumat ada tp tak kluar bila klik...
perghhh..pening kepala nk fikir nie...nape cam nie ekk...
dah lah tiba2 folder jd shortcut....tak leh buka folder lak tu...

folder dalam external hilang dan di ganti dengan shortcut

Setelah meng'google' gn en.google....ni hasilnya...

Langkah2nya untuk mengatasinya :

1) Klik pada START >>> RUN dan taip CMD @ WINDOWS+ R
2) Masukkan Pendrive/External anda dan kenalpasti kedudukan device dalam My Computer
3) Anggapkan pendrive/external anda terletak pada f :
4) Kemudian type attrib -h -r -s /s /d f:\*.*
5) Gantikan f: dengan kedudukan pendrive/external anda di dalam My Computer
6) Pastu tekan Enter, tunggu dia run dalam 1 minit je...
7) Ok...dah siap!!!...cuba buka semula pendrive/external...folder anda dah kembali!!!
>>>Note : Anda boleh delete folder shortcut bila dah siap run pendrive/external...
scan n clear kan virus....

Alhamdulillah...semua dah kembali ok...thanx en.google ye...grin
Sebenarnya maklumat dalam folder tu ada...cuma dia jd hidden file je...
tu y tak leh buka...tersembunyi...virus apa..tak tau la sy...
ok...selamat mencuba kpd sesiapa y terkena virus cam sy...yes


***p/s :sy bernasib baik krn external dah kembali ok...sbb semua maklumat dlm notebook de dlm tu....huhuhuh...notebook msh dlm proses repair...sbb problem gn keyboard...kena virus jugak laaaa....(tersilap repair...ter'recovery system'...tetttttttt!!!!!, dah jd cam baru...kena setting balik semua...huahuahua...)
0 Responses